V tendru LČR za 1,7 mld. je 30 firem, o polovinu méně než dříve

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 16. dubna (ČTK) - Do tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesní práce a prodej dřeva v hodnotě asi 1,7 miliardy korun se přihlásilo 30 firem. To je méně než polovina počtu firem, které usilovaly o zakázky ve velkých tendrech loni a předloni. Nynější tendr je vyhlášen na nadcházející až 4,5 roku pro 23 územních jednotek. Jde o jednotky z loňského obřího tendru, na nichž bylo řízení zrušeno po odstoupení vítězů. ČTK to dnes zjistila při otevírání obálek s nabídkami. LČR patří polovina lesů v zemi.

Do tendru se přihlásila i největší česká lesnická firma Less&Forest, která loni na 22 jednotkách ze 23, na nichž nebyly smlouvy podepsány a tendr byl zrušen, podala původně nejlepší nabídku. Loni Less&Forest podala nejlepší nabídky celkem na 88 jednotkách ze 117. Pak oznámila, že podepíše smlouvy v míře zajišťující jí objem těženého dřeva jako v roce 2011. Nakonec podepsala smlouvy na 29 jednotkách. Podle serveru Insider je skupina Less podnikatele Jana Mičánka údajně na prodej.

Vedle firmy Less&Forest o zakázky usilují i další společnosti s nejvíce smlouvami z loňského tendru, a to Stora Enso Wood Products Ždírec, Progles, Petra, Wotan Forest a Kloboucká lesní. Nabídku však nepodala společnost Kalespol Stříbro, která byla v loňském tendru s devíti podepsanými jednotkami třetí nejúspěšnější. Loni se do tendru přihlásilo 66 firem, alespoň jednu smlouvu jich pak podepsalo 20.

ry dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK