Obchody s podnikatelskými nemovitostmi letos v Česku klesnou

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Letošní investice do tuzemských podnikatelských nemovitostí budou pravděpodobně menší než v roce 2011. Vývoj kopíruje trend nejen ve střední Evropě, ale i v celém světě. Jednou z příčin je horší dostupnost bankovních úvěrů. Vyplývá to z dnešních sdělení realitních poradenských firem.

V letošním prvním čtvrtletí se obchody s kancelářskými budovami, obchodními centry a sklady v Česku téměř zastavily. V příštích čtvrtletích ale podle odborníků trh zase ožije, ačkoli na loňskou úroveň se asi nedostane.

Společnost DTZ již dříve odhadla, že letošní objem realitních obchodů v Česku bude činit zhruba 1,7 miliardy eur (kolem 42 miliard korun). Za celý rok 2011 vyměnily v Česku majitele komerční nemovitosti za dvě miliardy eur (zhruba 50 miliard korun).

"Zároveň je nutné dodat, že v současné době se na tuzemském trhu nabízí komerční nemovitosti v hodnotě kolem miliardy eur (asi 25 miliard korun), které se nachází v různých fázích obchodních jednání," uvedl vedoucí investičního oddělení pražské pobočky společnost Jones Lang LaSalle George Lewis.

"Na základě probíhajících transakcí zejména v Polsku a v České republice očekáváme, že se objem obchodů bude v dalších čtvrtletích zvyšovat - důležitou roli v tom však bude hrát dostupnost z hlediska financování," sdělil k výhledu středoevropského trhu ředitel pro kapitálové trhy ve střední a východní Evropě společnosti CBRE Patrick O'Gorman.

Poradenská firma Cushman & Wakefield očekává, že letošní objem realitních investic ve střední Evropě meziročně klesne o 22 procent na 4,8 miliardy eur (přibližně 119 miliard korun).

S poklesem trhu počítá i globální výhled společnosti Jones Lang LaSalle. Zatímco v roce 2011 na celém světě utratili investoři za podnikatelské nemovitosti 418 milionů dolarů (kolem osmi bilionů korun), letos by to mělo být 400 milionů dolarů (zhruba 7,6 bilionu korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK