Tržby amerického maloobchodu v březnu vzrostly o 0,8 procenta

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. dubna (ČTK) - Maloobchodní tržby v USA v březnu vzrostly o 0,8 procenta. Růst sice zpomalil z jednoho procenta v únoru, byl však mnohem vyšší, než čekali analytici. Spotřebitelé ignorovali vysoké ceny pohonných hmot a nakupovali širokou škálu zboží, v čele s elektronikou a potřebami pro dům a zahradu. Zpráva ministerstva obchodu je dalším potvrzením toho, že růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí nezpomalil tolik, jak se někteří analytici obávali.

Údaj za únor byl revidován směrem dolů z původních 1,1 procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters však očekávali v březnu růst tržeb jen o 0,3 procenta.

Prodej automobilů se v březnu zvýši o 0,9 procenta. Tržby čerpacích stanic v březnu stouply o 1,1 procenta. Bez zahrnutí prodeje aut a benzinu maloobchodní tržby vzrostly o 0,7 procenta a jejich růst zrychlil z únorových 0,5 procenta.

Tržby obchodů s oděvy stouply o 0,9 procenta. Prodej obchodů se stavebním materiálem a zahradním vybavením vzrostl o tři procenta, což byl nejvyšší růst od prosince. Tržby podpořilo mírné počasí. Obrat obchodů s elektronikou stoupl o jedno procento nejvíce za pět měsíců.

Vývoj maloobchodních tržeb naznačuje, jak se vyvíjejí spotřebitelské výdaje, které se na výkonu americké ekonomiky podílejí asi 70 procenty. Nejnovější údaje by mohly přimět analytiky ke zvýšení odhadu růstu americké ekonomiky za první čtvrtletí ze současných zhruba 2,5 procenta. V posledních třech měsících 2011 ekonomika vzrostla o tři procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK