Ceny ropy kvůli Španělsku a Íránu klesají, Brent pod 120 USD

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. dubna (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají a severomořská ropa Brent se propadla pod 120 dolarů za barel. Důvodem jsou dluhové problémy ve Španělsku, které snížily zájem investorů o rizikovější investice a podpořily dolar. Po víkendovém jednání s Íránem se zmírnily i obavy o dodávky z Blízkého východu.

Severomořská ropa Brent zlevnila odpoledne o 1,3 dolaru na 119,91 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snížila o deset centů na 102,39 dolaru za barel, když během dne klesla až na 101,86 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Podle analytiků a obchodníků se trh soustředí na nové dluhové problémy v eurozóně. Výnos španělských desetiletých dluhopisů vzrostl dnes poprvé v letošním roce nad hranici šesti procent. Pokračuje tak nárůst španělských úvěrových nákladů, vyvolaný obavami z toho, že ekonomický propad a problémy bankovního sektoru dotlačí čtvrtou největší ekonomiku eurozóny do dluhové krize a k nutnosti přijmout finanční pomoc.

V sobotu byla obnovena jednání o jaderném programu pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa s Íránem. Cílem jednání je přimět Írán k zastavení jeho jaderného programu. Další kolo jednání se má uskutečnit 23. května a šéf íránské diplomacie uvedl, že jeho země je připravena vyřešit všechny problémy související s jaderným programem již v příštím kole, pokud budou zrušeny sankce proti Íránu. Podle analytiků všechny zprávy, které naznačí zmírnění napětí na Blízkém východě, budou mít vliv na pokles cen ropy.

Zpráva Mezinárodní energetické agentury (IEA) minulý týden ukázala, že dodávky ropy z Iráku, Libye a Saúdské Arábie se zvýšily. Vyšší dodávky rovněž přispívají ke snížení napětí na trhu a táhnou cenu dolů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 119,91 121,21 New York - Nymex WTI květen 102,39 102,49

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK