Euro dnes kvůli obavám o zdraví Španělska oslabuje

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. dubna (ČTK) - Evropská měna dnes na trzích oslabuje. K dolaru a jenu klesla nejníže za dva měsíce a vůči libře za jeden a půl roku. Důvodem jsou obavy z dluhových problémů Španělska.

Euro vůči dolaru odpoledne oslabilo o 0,9 procenta na 1,3062 USD, když během dne se propadlo až na 1,2993 USD, nejníže za dva měsíce. K jenu kleslo o 1,4 procenta na 105,15 JPY. Vůči libře se euro snížilo až na 82,10 pence, což byla nejnižší hodnota od září 2010. Dolar k jenu oslabil o půl procenta na 80,45 JPY.

Výnos španělských desetiletých dluhopisů vzrostl dnes poprvé v letošním roce nad hranici šesti procent. Pokračuje tak nárůst španělských úvěrových nákladů, který vyvolávají obavy finančních trhů z toho, že ekonomický propad a problémy bankovního sektoru dotlačí čtvrtou největší ekonomiku eurozóny do dluhové krize a k nutnosti přijmout finanční pomoc. Pojištění španělských dluhopisů proti nesplácení je pak na rekordní výši.

Dolar smazal část svých ztrát vůči japonskému jenu po zprávě o maloobchodním obratu v USA, který v březnu rostl mnohem více, než čekali analytici. Zpráva přinesla naději, že ekonomika v prvním čtvrtletí rostla rychleji, než se čeká, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK