Pražská burza na rozdíl od okolních trhů zahájila týden poklesem

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza na rozdíl od okolních trhů zahájila nový týden poklesem. Hlavní index PX skončil dnes níže o 1,22 procenta na 919,3 bodu. Nedařilo se většině emisí, burzu táhly dolů především Erste Bank a energetická skupina ČEZ. Mediální CME naopak posílila přes dvě a půl procenta, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

 

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky je hlavním důvodem, proč se PX vydal opačným směrem než okolní trhy, vysoká váha finančních titulů v pražském indexu. Nedařilo se však ani největší emisi ČEZ, dodal.

Cenné papíry ČEZ dnes utrpěly nejvýraznější ztráty, a to 2,46 procenta na 753,50 Kč. Podobně na tom byla Erste Bank, jejíž akcie odepsaly 2,29 procenta na 384 korun. Oba tituly navázaly na propady z minulého týdne.

O necelé procento na 3561 korun přišla také Komerční banka, jejíž cenné papíry se dnes obchodovaly naposledy s nárokem na dividendu 160 Kč. Čtvrtá velká emise Telefónica ČR stagnovala na 375 korunách.

Z ostatních titulů spadly nejvíce, okolo procenta a půl, akcie developera Orco a pojišťovna VIG. Cenné papíry sítě autobazarů AAA Auto a technologické KIT digital odepsaly necelé procento na 19 korun, respektive 134,75 Kč.

Se ziskem zakončily dnešní seanci akcie mediální CME, petrochemického holdingu Unipetrol, sázkové Fortuny a tabákové Philip Morris, jejíž akcie se s nárokem na dividendu 920 Kč budou obchodovat naposledy v úterý.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za necelých 829 milionů Kč, z toho s akciemi ČEZ za více než 298 milionů korun a s akciemi Telefóniky ČR za téměř 250 milionů korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK