Americké akcie zahájily týden růstem, záhy o něj ale přišly

16.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování solidním růstem, ještě během dopoledne o něj ale přišly a vrátily se k poklesu. Nepomohla ani lepší statistika o vývoji maloobchodních tržeb a o růstu zásob ve firmách, což svědčí o předpokládaném růstu poptávky. Na trh se vrátily obavy z eskalace dluhové krize v eurozóně.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se index S&P 500 pohyboval kolem 1367 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel 0,2 procenta. Ještě hůř na tom byl index Nasdaq Composite, který odepisoval 0,9 procenta na 2985 bodů. Naopak Dow Jonesův index vzrostl o 0,4 procenta na 12.901 bodů.

Za propadem indexu Nasdaq byly především akcie Apple, které odepisovaly více než tři procenta. Klesaly ale také akcie firem Google a Mattel, v prvním případě kvůli obavám z vývoje právního sporu se společností Oracle, ve druhém případě v reakci na výsledky hospodaření.

Maloobchodní tržby v USA v březnu vzrostly o 0,8 procenta. To je sice pomalejší růst než v únoru, kdy se tržby zvýšily o celé jedno procento, na druhou stranu je to ale více než v lednu. Statistika tak přispěla ke zmírnění obav, že zisky amerických firem začnou v nadcházejících měsících klesat.

V poklesu trhu se podle analytiků znovu odrážely obavy z eskalace krize v eurozóně. Výnosy desetiletých španělských dluhopisů letos poprvé vystoupily nad šest procent a na trhu sílí dohady, zda si Španělsko poradí bez zahraniční pomoci. Madrid už avizoval, že španělská ekonomika patrně vstoupila už do druhé recese od roku 2009.

"Evropa je zpět. Všechny ty řeči o Španělsku jsou pro trh znepokojivé," poznamenal analytik Frank Lesh ze společnosti FuturePath Trading.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK