Indická centrální banka poprvé po třech letech snížila úroky

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bombaj 17. dubna (ČTK) - Indická centrální banka poprvé po třech letech snížila úroky. Základní repo sazba se snížila překvapivě výrazně o půl procentního bodu na rovných osm procent. Ekonomové s poklesem sazeb většinou počítali, domnívali se ale, že rozsah snížení bude poloviční, tedy jen čtvrt procentního bodu.

Banka se snížením úroků snaží podpořit hospodářský růst, který by v tomto fiskálním roce podle ní měl dosáhnout 7,3 procenta. Guvernér centrální banky Duvvurí Sabbaráo uvedl, že prostor pro další snížení úroků už příliš velký není.

Centrální banka zároveň upozornila, že deficit běžného účtu, který se loni v prosinci prohloubil na 4,3 procenta hrubého domácího produktu, není udržitelný a bude obtížné jej financovat. Banka to zdůvodňuje očekávaným poklesem přílivu kapitálu do mladých tržních ekonomik.

Fiskální rok v Indii začíná vždy v dubnu a končí v březnu následujícího kalendářního roku. Banka předpovídá, že v tomto fiskálním roce bude mít Indie míru inflace 6,5 procenta, což je i jeden z hlavních důvodů, proč se banka zdráhala sazby snížit dřív.

"Je třeba zdůraznit, že růst se vychýlil od (dlouhodobého) trendu pouze mírně. Současně přetrvává riziko růstu inflace. Tyto faktory v podstatě omezují prostor pro další snížení úrokových sazeb," podotkl ke kroku banky její šéf.

Indická ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského kalendářního roku vykázala roční růst o 6,1 procenta, což bylo nejméně za poslední téměř tři roky.

Centrální banka od března 2010 do října 2011 celkem třináctkrát zvýšila základní úrokovou sazbu, aby omezila růst inflace. Čerstvá data ukazují, že index velkoobchodních cen v březnu klesl na 6,89 procenta, což ale bylo i tak nad odhady analytiků. Klesly sice ceny výrobců, prudce ale vzrostly ceny potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK