Pojišťovny čekají stejně podvodů jako v loňském rekordním roce

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Pojišťovny očekávají, že objem pojistných podvodů bude letos podobný jako v loňském roce, který byl rekordní. Vyplývá to z ankety ČTK mezi pojišťovnami. Letos podle statistik za první čtvrtletí přibývá menších podvodů, těch větších se klienti kvůli vyšším postihům bojí. Podle světových statistik patří mezi podvody každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí.

Za první tři měsíce letošního roku odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody v souhrnné výši 120 milionů Kč. "Jde o stejný výsledek jako ve srovnatelném období loňského roku, který však byl na svém konci historicky rekordní. I proto se dá v průběhu roku očekávat další nárůst odhalených podvodů," řekl ČTK vrchní ředitel úseku vnitřních věcí ČP Ludvík Bohman.

Mnoho kauz ještě není uzavřených, ve statistikách se proto projeví až v dalších čtvrtletích. Už teď to ale podle Bohmana vypadá, že se bude letos opakovat stejný vývoj jako loni a že opět naroste objem odhalené podvodné činnosti. "V pololetí dokonce očekávám atakování hranice 200 milionů korun, což by byl nový rekord. Za celý loňský rok jsme přitom odhalili podvody za 338 milionů korun, dodal Bohman.

Allianz za čtvrtletí zachránila 31 milionů Kč, její detektivové prověřili 382 případů. Loni to bylo 390 případů, objem uchráněných peněz letos klesl, loni byly odhaleny podvody za 38 milionů Kč. "Je to tím, že loni v prvním čtvrtletí rozdíl udělaly dva větší podvody. Počet lidí, kteří podvod zkoušejí, je tedy stejný, ale klienti se bojí těch za větší peníze, za něž hrozí přísnější tresty. Nyní byl největší počet podvodů na parkovištích, tedy šlo o drobné škody," upozornila mluvčí pojišťovny Dagmar Koutská.

Generali odhalila v průběhu prvních tří měsíců pojistné podvody za 11 milionů korun. Přes meziroční pokles o čtyři miliony jsou pojistné podvody takřka dvakrát vyšší než ve stejném období před dvěma lety. Celá řada případů je v šetření a jejich výsledek se projeví až v následujících měsících. "Lze předpokládat, že se v celkovém součtu ze letošní rok budeme pohybovat na podobných číslech jako v loňském rekordním roce, kdy detektivové Generali odhalili pojistné podvody za 74 milionů korun," uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Nejvíce se letos lidé pokoušeli podle Bohmana podvádět v Praze a dále ve Středočeském a Královéhradeckém kraji. Také detektivové Allianz nejvíce podvodníků odhalili v Praze a Středočeském kraji, nejméně pak v kraji Vysočina. Nejčastěji se opět podvodníci pokoušeli podvádět s auty, případy pojistných podvodů se ale vztahovaly i k pojištění domácnosti a občanů, uvedla mluvčí Allianz Koutská.

Pojistná událost je považována za podvodnou i tehdy, když se podvodné jednání vztahuje pouze na část pojistného plnění, upozornil Cívka. To je podle něj typické především pro takzvané oportunistické podvody, které tvoří podstatnou většinu. Jsou frekventovanější a škoda se obvykle pohybuje v řádu desítek tisíc korun. Princip se takřka vždy opakuje. Pojišťovně je nahlášena pojistná událost, která se skutečně stala. Současně jsou však uplatňovány i škody, ke kterým nedošlo.

Hodnota pojistných podvodů odhalených tuzemskými pojišťovnami v roce 2011 vystoupala na 840 milionů Kč, což bylo o 34 procent více než předloni. Specializované útvary pojišťoven prošetřovaly přes 6600 podezřelých škod, meziročně o 30 procent více.

Pojistný podvod je trestný čin, za který české soudy každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může za spáchání pojistného podvodu udělit maximálně desetiletý trest.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK