Největší český výrobce oken plánuje expanzi do zahraničí

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Společnost Window Holding, největší výrobce oken v Česku, chce v příštích letech proniknout do zahraničí. Nyní tvoří vývoz zhruba pět procent tržeb firmy, za tři až pět let chce však společnost získávat z exportu 20 až 30 procent výnosů. V rozhovoru pro ČTK to dnes řekl generální ředitel Window Holding Jan Tušl. Tržby holdingu v roce 2011 vzrostly asi o tři procenta na dvě miliardy korun. Další výsledky společnost nezveřejňuje.

"Snažíme se soustředit na Německo a několik dalších západoevropských trhů," uvedl šéf okenářské skupiny. Německo láká Window Holding dobrou kondicí ekonomiky. Na tamní trh to navíc firma nemá daleko z jedné ze svých továren v Husinci na Prachaticku. "Domácí trh nás ale bude živit dál, je pro nás klíčový," dodal Tušl. Prodej oken v zahraničí představuje pro okenáře možnost přirozeného růstu firmy, ale také ochranu před výkyvy českého trhu.

V Česku činil v roce 2011 objem trhu s okny přibližně deset miliard korun, zhruba třetinu z toho tvořily výrobky z dovozu. Letos očekává šéf Window Holding pokles objemu trhu o deset až 15 procent. "Z hlediska počtu prodaných oken ale pokles není tak významný," poznamenal Tušl. Rozdíl mezi objemem trhu a počtem prodaných oken podle něj způsobuje záplava levných, ale nekvalitních produktů.

Odvětví výroby oken podle Tušla na jedné straně zápolí se slabší poptávkou způsobenou propadem českého stavebnictví, na druhé straně čelí zdražování energií, materiálů a dalších vstupů. Ceny tlačí nahoru také zvyšování daně z přidané hodnoty. Loni proto Window Holding musel zvýšit ceny oken o 12 procent. "Letos očekáváme, že ceny zůstanou stabilní," poznamenal generální ředitel.

Holding má nyní na českém trhu zhruba 20procentní podíl, plánuje jeho další mírné zvyšování. Nevyhýbá se ani nákupům konkurenčních výrobců, kvůli stavu trhu ale k akvizicím přistupuje opatrně. Za svou hlavní výhodu proti konkurentům považuje Window Holding důraz na kvalitu a širší rozsah poskytovaných služeb.

Window Holding vyrábí v pěti výrobních závodech okna značek Vekra, Otherm a TWW. Skupina dohromady zaměstnává kolem 900 lidí. Akcionářskou strukturu Window Holding tvoří nyní deset fyzických osob z Česka a Slovenska, většina z nich jsou lidé spojení s finanční skupinou Wood & Company.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK