Stavebním spořitelnám se nelíbí u změn zákona rozdílné podmínky

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Stavební spořitelny dnes vyjádřily zásadní nesouhlas s návrhem ministerstva financí, aby stavební spoření mohly nabízet i univerzální banky za odlišných podmínek než nynější spořitelny. Povede to prý k omezení jistot klientů, neposkytování překlenovacích úvěrů a postupně k zániku systému stavebního spoření. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci stavebních spořitelen. Návrh má ve středu projednat vláda.

 

"My v žádném případě nevystupujeme proti tomu, aby univerzální banky nemohly poskytovat stavební spoření. Základní problém je, že novela zákona stanovuje pro univerzální banky a spořitelny naprosto odlišné podmínky," uvedl předseda Asociace Českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš.

Stavební spořitelny budou muset poskytovat spoření v zásadě podle současných podmínek s různými investičními omezeními. Univerzální banky budou podle návrhu moci s uspořenými prostředky zcela volně nakládat. "Zde je porušena bezpečnost stavebního spoření. Uzavřený systém navíc vede ke garanci relativně stabilních úrokových sazeb," dodal Lukáš.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Celý systém striktně upravuje zákon. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Novela z dílny ministerstva financí dále počítá se zavedením účelového využití státního příspěvku ke stavebnímu spoření, lidé by ho mohli použít na bytové účely, úhradu školného nebo na důchod.

Zpřístupnění stavebního spoření i univerzálním bankám odůvodňuje ministerstvo financí posílením konkurenčního prostředí a stability systému. "Ten je totiž v současnosti kriticky závislý na státní podpoře a jakýkoli další zásah státu do výše státní podpory může vést k problémům stavebních spořitelen s likviditou, a tedy narušení stability systému," uvedlo MF. Tato změna by měla být účinná od roku 2015.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK