Koruna dopoledne zpevnila k dolaru, vůči euru naopak ztrácí

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna dnes dopoledne zpevnila vůči dolaru, k euru si naopak pohoršila. Kolem 10:45 k dolaru proti pondělku posílila o 11 haléřů na 18,85 Kč/USD. Vůči euru se obchodovala na 24,79 Kč/EUR, byla tak o čtyři haléře slabší. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

 

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka měla koruna v úvodu obchodování tendenci oslabovat. Důležité domácí zprávy jí chybí. "Pokud však ve světě pozitivní vývoj vydrží i po německých datech, měl by region aspoň částečně ovlivnit," dodal.

Středoevropské měny ráno příliš nereagovaly na růst akcií. Maďarský forint může brzdit kauza jednání o záchranném úvěru, na druhou stranu se drží zpět i polský zlotý, který by mohl těžit z vyšší pravděpodobnosti růstu sazeb, konstatoval analytik.

Podle Martina Prokopa z Next Finance mají investoři strach, že Maďarsko v brzké době nedosáhne na potřebnou půjčku od Mezinárodního měnového fondu (MMF). To by mělo držet korunu u slabších hodnot. Naopak dobrou zprávou pro korunu bude podle Prokopa pravděpodobně úspěšný prodej španělských krátkodobých dluhopisů, který může trhům ulevit.

Euro kolem 10:45 zpevnilo na 1,3147 USD/EUR. "Podporou je slušný růst akcií a také zlepšení situace na španělských a italských dluhopisech, kde dnes sledujeme mírný pokles výnosů," míní Vlk. Zároveň ale upozornil, že dluhopisové trhy stále zůstávají pro společnou evropskou měnu nebezpečím.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK