Španělsko umístilo další dluhopisy, zaplatí ale mnohem vyšší úrok

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko dnes v aukci prodalo krátkodobé dluhopisy za více než tři miliardy eur. Zájem byl solidní, Madrid ale podle očekávání musí zaplatit výrazně vyšší úrok, než jaký platil v minulé aukci. To znamená, že trh má obavy, zda bude země schopna snížit zadlužení tak rychle, jak předpokládala.

 

Ministerstvo financí prodalo pokladniční poukázky v objemu 2,09 miliardy eur (asi 51,8 miliardy Kč) se splatností 12 měsíců. Průměrný výnos přitom činil 2,623 procenta, zatímco v minulé aukci před měsícem činil jen 1,418 procenta.

Prodaly se také poukázky v objemu 1,09 miliardy eur (asi 27 miliard Kč), splatné a 18 měsíců. Výnos těchto papírů vystoupil na 3,110 z předchozích 1,711 procenta.

Z hlediska objemu prodaných dluhopisů aukce splnila účet. Vláda se totiž snažila prodat krátkodobé papíry za dvě až tři miliardy eur. Těžší zkouška ale přijde ve čtvrtek, kdy se Madrid chystá prodat dluhopisy se splatností dva roky a deset let.

V prvním čtvrtletí výnosy španělských dluhopisů citelně klesly, k čemuž hodně přispěla intervence Evropské centrální banky (ECB). Ta do bankovního systému eurozóny od konce loňského prosinci do konce letošního února ve dvou krocích napumpovala více než bilion eur (asi 25 bilionů Kč) ve formě levných tříletých úvěrů.

Banky levné peníze částečně použily na nákup dluhopisů zadlužených zemí eurozóny, jejich ochota ale nyní upadá. V případě Španělska jde o to, že v nejbližším roce lze čekat další hospodářský útlum.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK