Jobs.cz:Poptávka po nových pracovnících v březnu klesla o tři pct

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Počet pozic vystavených na pracovním portálu Jobs.cz klesl v březnu i přes začátek náboru pro sezonní práce na 22.104, což je o tři procenta méně než ve stejném období loni. ČTK o tom dnes informovala společnost LMC, která server provozuje. Čerstvá statistika vývoje počtu volných pracovních míst na online trhu tak ukazuje první mírnou odchylku od dosud příznivého vývoje.

Poptávka firem dále rostla v průmyslu a výrobě, nejvýrazněji pak ve strojírenství, kde se meziročně zvýšila o více než 15 procent. V sektoru služeb ale nastal až dvacetiprocentní pokles zájmu o nové pracovníky.

"Podrobná analýza vývoje poptávky firem po nových zaměstnancích ukazuje, že na pracovním trhu v poslední době narůstá kontrast mezi silně rostoucími průmyslovými odvětvími a segmentem služeb, kde je čím dál tím zřejmější opatrnost a vyčkávání s náborem nových lidí. Jedinou výraznou výjimku představuje pojišťovnictví, které svým růstem do jisté míry vyvažuje postupnou racionalizaci v bankovnictví," uvedl analytik LMC Ondřej Mysliveček.

Počet reakcí uchazečů na vystavené pracovní pozice v březnu dosáhl 521.000 a proti únoru je tak o 4,6 procenta nižší. Vývoj zájmu lidí prý odpovídá klesající míře nezaměstnanosti, podobně jako ve srovnatelném období loni.

"I přes březnové klopýtnutí online pracovního trhu zůstáváme optimističtí. V dubnu a zejména květnu by mělo přijít oživení, ačkoliv počet nově obsazovaných míst vzhledem k současným okolnostem nemusí překonat loňské hodnoty. Výraznější růst patrně nastane u pozic vhodných pro absolventy, jejichž počet se v posledním čtvrtletí držel pod hladinou 4000 měsíčně," odhadl další vývoj Mysliveček.

LMC je 16 let nejvýznamnějším operátorem na českém elektronickém trhu práce. Nyní registruje 9000 firemních zákazníků z ČR i zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK