Obama představí plán proti "manipulacím na trhu s ropou"

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Washington 17. dubna (zpravodaj ČTK) - Americký prezident Barack Obama dnes představí plán zásahu proti manipulacím na trhu s ropou a zvýšení dohledu nad ním. Informoval o tom Bílý dům. Američany letos znepokojují vysoké ceny benzinu. Dražší pohonné hmoty se také již podepsaly na poklesu popularity šéfa Bílého domu, a mohly by tak ohrozit jeho znovuzvolení v listopadových prezidentských volbách.

Podle agentury AP chce Obama posílit dohled americké federální vlády nad trhy s ropou, zvýšit pokuty za manipulaci s cenou této suroviny a zároveň zvýšit částku, kterou obchodníci s energiemi budou muset krýt své transakce. Nová opatření bude muset schválit Kongres, a lze tak očekávat, že se kolem nich ve volebním roce strhne politická bitva.

Opoziční republikáni totiž vysoké ceny benzinu kladou za vinu Obamovi. Prezident podle nich blokoval rozvoj těžby ropy z ložisek ve Spojených státech, která by prý cenu snížila. Bílý dům se nicméně hájí tím, že domácí produkce za jeho vlády rostla a že dovoz suroviny do USA v posledních letech klesal.

V současnosti ceny benzinu ve Spojených státech klesají již druhý týden po sobě. Podle některých názorů tak již možná dosáhly vrcholu, pokud ovšem nepřijde nějaká nová politická krize na Blízkém východě. Průměrná cena za galon nyní je 3,9 dolaru za galon (tedy asi 18 korun za litr) oproti 3,20 dolaru loni v prosinci. Ve srovnání s Evropou jde o nízkou cenu. Pro Američany donedávna zvyklé na výrazně nižší cenu a mnohem více jezdící autem ale jde o citelné zdražení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK