MF nesouhlasí s návrhem zákona o cestovním ruchu, byl by drahý

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministerstvo financí nesouhlasí s podobou zákona o cestovním ruchu, kterou navrhuje ministerstvo pro místní rozvoj. Legislativní změna by totiž znamenala zvýšení výdajů pro státní rozpočet o 300 až 400 milionů korun. Na dnešní konferenci o cestovním ruchu to řekl ředitel odboru financování kapitol státního rozpočtu ministerstva financí Pavel Kouřil. MMR návrh zákona připravuje dva roky.

 

Připravovaný zákon má vytvořit systém řízení a financování, kdy by se na podpoře cestovního ruchu stejnou měrou podílel stát, kraje a turistické regiony, uvedl ředitel odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj Aleš Hozdecký. "Chceme aby se zdroje multiplikovaly, aby stejné peníze (jaké uvolní stát) byly dorovnány na úrovni krajů a na úrovni koncových turistických destinací," dodal.

"V ekonomické situaci České republiky a napjaté finanční bilanci v oblasti veřejných rozpočtů nemůže ministerstvo financí podporovat další zvyšování výdajů oproti schváleným limitům střednědobého výhledu," uvedl Kouřil. Prioritní je podle něj dodržení programového prohlášení vlády o dodržení schodku státního rozpočtu.

Ministerstvo financí podle Kouřila doporučuje zachování současného stavu v oblasti cestovního ruchu, bez zvyšování administrativy a zavádění nové regulace. Většina dodatečných finančních prostředků, které by změna zákona přinesla, by byly použity jako příspěvky pro kraje a jako podpora krajských organizací zabývajících se cestovním ruchem.

Pro letošní rok připadne z rozpočtu MMR na podporu cestovního ruchu podle Kouřila 570 milionů korun. Vloni úřad v rámci projektů ve své gesci do cestovního ruchu vložil 579 milionů korun a o rok dříve 629 milionů korun. Celkově do cestovního ruchu směřuje většina peněz z evropských operačních programů spolufinancovaných ze strukturálních fondů Evropské unie, z Národního programu podpory cestovního ruchu a prostřednictvím České centrály cestovního ruchu CzechTourism.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK