Vláda má podle senátorů určit počet poštovních poboček

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Senátoři chtějí zákonem uložit vládě, aby určila minimální počet poštovních poboček v Česku v souvislosti s dokončením liberalizace poštovního trhu. Senátní výbor pro hospodářství a dopravu tímto opatřením dnes doporučil doplnit novelu, která má připravit Českou poštu o její poslední monopol, jenž má na doručování pohlednic a obyčejných zásilek. Senát bude o novele rozhodovat příští týden.

Doplnění, které navrhl předseda výboru Jan Hajda (ČSSD), je podle něj výsledkem kompromisu všech zúčastněných stran. Cílem změn je umožnit státu dostát svým povinnostem zajistit minimální rozsah poštovních služeb za rozumné ceny, podotkl Hajda.

Opoziční sociální demokraté původně chtěli stanovit přímo v zákoně, aby každá poštovní firma musela mít nejméně 3400 poboček. Sama Česká pošta jich měla předloni 3385. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) s tímto stanovením nesouhlasil. Firmy by pak podle něj nemohly pružně reagovat na liberalizovaném trhu. Proti senátní změně byla senátorka ODS Veronika Vrecionová.

Vládní předloha počítá s tím, že by poskytování základních poštovních služeb na celém území Česka za přiměřenou cenu po dalších pět let poskytovala Česká pošta. Na její případnou ztrátu z poskytování těchto služeb by se měly v takzvaném kompenzačním fondu skládat všechny poštovní firmy podle svého podílu na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK