Co týden dal?

23.01.2004 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Neměli jste celý týden čas na sledování ekonomických událostí? Udělali jsme to za vás. Přinášíme vám pravidelný týdenní přehled těch nejzajímavějších událostí z domova, ze světa, z našeho serveru, z poradenství, z on-line prodeje, apod.

Posledních 7 dní ve světe

Po deseti letech je Německo opět na dně. Hospodářství prý letos čeká mírné oživení, žádný zázrak to ale podle názorů ekonomů nepřinese. Jedná se o první pokles ekonomiky za posledních deset let. To přinesly nejnovější údaje o stavu německého hospodářství, které minulý týden zveřejnil Spolkový statistický úřad.

Na naší planetě žije zhruba šest miliard lidí. Jsou mezi nimi chudí i bohatí, které rozděluje hluboká propast v příjmech. Jedna miliarda obyvatel těch nejvyspělejších zemí světa vytváří zhruba 80 procent světového bohatství. Naopak další miliarda obyvatel planety bojuje doslova o holý život - k živobytí jim musí stačit v přepočtu méně než dolar na den. Je proto i v zájmu vyspělých států, aby nejzaostalejším a nejchudším částem světa pomohly. Politici jsou si těchto problémů vědomi, ale zatím se jim příliš nedaří se shodnout na tom, jak je vyřešit. O možnostech zlepšení budou jednat ekonomové a politici v Davosu, kde je boj s chudobou jedním z klíčových témat zasedání Světového ekonomického fóra.

Odklad Česku asi projde. Evropská komise (EK) předloží členským státům EU návrhy na přechodná období, po která nebudou muset noví členové, kteří vstoupí do Unie 1. května, aplikovat nové energetické daně. Směrnice, která spotřební daně z energií zvyšuje, vstoupila v platnost letos v lednu, ale umožňuje udělit nováčkům výjimku. Česko proto už požádalo o odklad zvyšování daní z elektrické energie, z pevných paliv a také ze zemního plynu používaného na topení do 1. ledna 2007. Podle diplomatů i činitelů EK by odkladu nemělo nic bránit.

Nejpozději 1. května 2004 musí také v EU padnout rozhodnutí v žádosti přistupujících zemí o dočasné snížení daně z přidané hodnoty na některé služby náročné na lidskou práci. Jedná se vesměs o komunální služby, ale i holiče a kadeřníky. Každý stát, který o výjimku požádá, si může vybrat dva typy služeb a snížit jejich zatížení DPH. EK původně toto pravidlo, které platí pro stávající členy a o něž žádají i přistupující země, odmítala. Nyní ale souhlasí s přípravou legislativního návrhu, který by přeřazení vybraných služeb do nižší sazby umožnil.

...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 


Posledních 7 dní u nás doma

Po vstupu do EU spadnou ceny starších bytů. Značný pokles cen starších bytů čeká tuzemský realitní trh po květnovém vstupu do Evropské unie. Podle expertizy realitní kanceláře Palladium Reality se mohou naopak se zvýšeným zájmem setkat nemovitosti v okruhu zhruba čtyřiceti kilometrů od Prahy. Měl by to být jediný typ nemovitostí, jejichž ceny půjdou nahoru. V případě starších realit se v druhém pololetí letošního roku očekává propad cen až o 20 % a ceny nových nemovitostí by se podle expertizy měnit neměly.

Do vstupu Česka do EU chybí méně než 100 dní. Vše je připraveno, pro diplomaty již v podstatě do EU patříme. Za méně než sto dní se probudíme do jiné Evropy a Evropská unie se rozšíří o deset nováčků včetně České republiky. V Bruselu není těžké podlehnout dojmu, že téma rozšíření už nikoho příliš nezajímá. Snad až na Čechy a další nováčky. "Mnozí z mých unijních kolegů to berou jako něco, co je dané, samozřejmé, co se už fakticky stalo," říká český velvyslanec při EU Pavel Telička. "Je to takové, jako by to už bylo doopravdy," připojuje se mluvčí komisaře pro rozšíření Jean-Christophe Filori. Ale to je jen zdání.

Česká spořitelna a Živnobanka musí změnit čísla svých bankovních účtů, aby splňovala požadavky Evropské unie. Během března a dubna letošního roku přečíslují pět milionů účtů. A přečíslování bankovních účtů bude stát doslova miliony. Klientům však žádné komplikace nehrozí, slibují banky. Ostatní banky s přečíslováním účtů svých klientů nepočítají, protože konstrukcí bankovního účtu požadavky Evropské unie splňují již nyní.

 ...více informací naleznete na www.finance.cz nebo www.finance.cz/reuters 
 

Posledních 7 dní na našem serveru

Dělali jste doma generální úklid a našli jste v kapse svého starého kabátu ještě západní marky, francouzské franky, rakouské šilinky či italské liry? Co teď s mini? Je ještě šance neplatné peníze vyměnit, a případně kde? Odpovědi na tyto i další otázky najdete v našem novém Rádci v sekci Bankovnictví.

Máte uzavřeno životní pojištění? Pokud jste minulý rok platili pojistné na soukromé životní pojištění, určitě jste od pojišťovny dostali potvrzení o zaplacení pojistného. Nevíte co s ním? Je to jednoduché, díky tomuto potvrzení si můžete snížit daně! Nevíte jak? Čtěte našeho nového Rádce v sekci Pojištění!

V sekci Bydlení jsme pro vás do srovnání hypoték zařadily novou hypotéku od Wüstenrot hypoteční banky. Chcete vědět o hypotéce Variant více? Podívejte se na stránku Podmínky hypoték.

Připravili jsme pro Vás aktuální daňová přiznání ke stažení. Již nyní si můžete zdarma stáhnout a vyplnit tyto formuláře daňových přiznání: "Přiznání k dani z příjmu fyzických osob, TYP A" (+ Pokyny k vyplnění), "Přiznání k dani z příjmu fyzických osob, TYP B" (+ Pokyny k vyplnění) a "Přiznání k silniční dani" (+ Pokyny k vyplnění).

V sekci Daně na stránce www.finance.cz/home/dane_a_audit/pwc/ jsme pro vás připravili novou přílohu o daních a právu v EU. Budete zde pravidelně nacházet nejnovější čísla časopisů MonitEUr a Tax&Legal Alert od společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.


On-line prodej

Pro motivaci svých zaměstnanců lze použít již standardně celá řada zaměstnaneckých výhod. S jejich pomocí lze výrazně zvýšit ohodnocení zaměstnanců. Oproti prostému zvýšení mzdy lze však při stejném efektu výrazně ušetřit na mzdových nákladech. A to především díky daňovým úsporám a úsporám na sociálním a zdravotním pojištění na straně zaměstnavatele i zaměstnance.
Více informací zde.


Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají do poradna.finance.cz. Vložit nebo najít odpověď zde můžete na dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát  se dotaz týká penzijního připojištění.  Snad pomůže i Vám …

"Je mi 22 let a uvažuji, jak naložit se svými financemi. Není pro mě penzijní připojištění ještě zbytečné? Neměla bych raději čekat do pozdějšího věku? Popř. jaké výhody mi může uzavření penzijního připojištění nyní přinést... Za odpověď děkuji."

Odpověď finanční poradkyně Vlasty Petříkové naleznete zde.


Anketa

Tento týden jsme se vás ptali, jak byste vyřešili stále častější útoky agresivních pacientů na přijíždějící záchrannou službu.

Na základě výsledků ankety je vidět, že většina z návštěvníků (celých 67 %) by záchranářům na obranu povolila jen spreje a obranné paralyzéry. Jen 15 % navrhovalo včasnější příjezd policie. Kursy sebeobrany pro záchranáře navrhovalo jen 6 % a nošení pistole povolili jen 4 % z návštěvníků. Otázkou však zůstává, jak bysme hlasovali v případě, kdyby se něco stalo nám a záchranáři nás nemohli kvůli útokům nějakého vandala ošetřit!


včasnější příjezd policie
kursy sebeobrany
spreje a obranné paralyzéry
povolit nošení pistolí
jinak


 

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU