Pražská burza mírně posílila tažena ČEZ a Erste Bank

17.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Pražská burza v souladu s evropským trhem posílila, na rozdíl od hlavních trhů ale jen mírně. Závěrečný hlavní index PX získal 0,16 procenta na 920,8 bodu, tažen především růstem akcií elektrárenské společnosti ČEZ a Erste Group Bank. Růst indexu naopak brzdily akcie Komerční banky. Akcie technologické firmy KIT digital, které se během obchodování výrazně propadly, uzavíraly silnější o skoro sedm procent. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Po poměrně úspěšné aukci španělských dluhopisů opadly obavy investorů z návratu dluhové krize. Akcie finančního sektoru, které kvůli těmto obavám v minulých dnech silně ztrácely, tak dnes naopak posilují v průměru o více než tři procenta. Daří se i ostatním sektorům a hlavní evropské indexy rostou nejsilněji za poslední dva týdny," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Růst pražského indexu PX, taženého především zisky Erste Bank a ČEZ, tlumil podle Adamkoviče pokles ceny akcií Komerční banky, které se dnes poprvé obchodovaly bez práva na dividendu.

Akcie ČEZ posílily o 2,59 procenta na 773 korun. Cenné papíry Erste Bank stouply o 1,82 procenta na 391 korun, zatímco akcie Komerční banky zlevnily o 4,24 procenta na 3410 korun a dostaly se tak na nejnižší úroveň od poloviny ledna.

Bouřlivé bylo podle Adamkoviče dnešní obchodování s KIT Digital, jehož akcie krátce po otevření obchodování ztrácely až 18 procent kvůli odstoupení šéfa představenstva Kaleila Isaza Tuzmana. Po otevření amerických trhů ale ztráty vymazaly a titul uzavíral silnější o 6,86 procenta na 144 korunách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK