Vláda projedná novelu o stavebním spoření, spořitelny ji odmítají

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vláda dnes projedná novelu zákona o stavebním spoření, podle které by jej mohly nabízet i univerzální banky za odlišných podmínek než mají nynější spořitelny. Stavební spořitelny s tím nesouhlasí. Návrh z dílny ministerstva financí dále počítá se zavedením účelového využití státního příspěvku ke stavebnímu spoření a využitím státního příspěvku nejen na bytové účely, ale i na úhradu školného nebo na důchod.

 

Zpřístupnění stavebního spoření i univerzálním bankám odůvodňuje ministerstvo posílením konkurenčního prostředí a stability systému. Stavební spořitelny stále věří, že v návrhu novely dojde ještě ke změnám.

Ministři se také vrátí k projednání nového zákona o provozování sázkových her, který by umožnil zahraniční majetkovou účast u všech jejích druhů. Podmínkou by ale bylo, aby provozovatel měl sídlo v Česku a kamennou pobočku pro registraci hráčů. Kabinet jednání o tomto zákonu přerušil již třikrát.

Vláda rovněž projedná materiál ministerstva pro místní rozvoj, z něhož plyne, že potíže s čerpáním peněz z evropských fondů můžou zvýšit výdaje státního rozpočtu až o 32,6 miliardy korun a tím prohloubit schodek státní pokladny. Úřady se nyní snaží, aby o tyto peníze Česko v Bruselu nepřišlo a ztráta byla co nejmenší.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK