Část držitelů dluhopisů Orka kývla na směnu dluhu za akcie

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Developerská skupina Orco se předběžně dohodla s třetinou držitelů dluhopisů na způsobu řešení vysokého zadlužení směnou většiny dluhopisů na akcie. V případě dceřiné firmy Orco Germany s tímto opatřením souhlasilo 61 procent majitelů dluhopisů. Oznámila to dnes firma. Definitivní souhlas s transakcí musí ještě udělit valné hromady majitelů dluhopisů.

V rámci skupiny Orka čeká výměnu na zhruba 65 milionů akcií kolem 90 procent dluhopisů. Zbytek dluhopisů za 55,2 milionu eur (asi 1,4 miliardy korun) firma smění za nové obligace.

V případě společnosti Orco Germany se vymění asi 85 procent obligací na 26,2 milionu akcií. Také v tomto případě firma zbývající dluhopisy v hodnotě 20 milionů eur (kolem 495 milionů korun) vymění za nové.

Orco Germany a RBS zároveň podepsaly dohodu, která Orco zbavuje povinnosti splátky úvěru k letošnímu 16. dubnu, poskytnutého v celkovém objemu 299 milionů eur pro německé GSG potfolio. Dohodly se také na snížení zbývající splatné části úvěru na 289 milionů eur.

Orco se v roce 2011 propadlo do ztráty ztráty 43,5 milionu eur (asi miliarda korun). Hlavní příčinou ztráty byla restrukturalizace firemních dluhopisů.

Jednou z hlavních oblastí podnikání Orka je Praha. Firma již několik let připravuje zástavbu území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Orco podniká také například ve Varšavě, Budapešti a Berlíně. S akciemi firmy se obchoduje též na pražské burze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK