SPP CZ loni zvýšil zisk na téměř dvojnásobek na 76 mil.

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. dubna (ČTK) - Dodavatel plynu SPP CZ loni zvýšil zisk před zdaněním ze 44 milionů na 76 milionů korun. Obrat firmy dosáhl opět hranice zhruba tří miliard korun. Firma v ČR prodala stejně jako předloni přibližně 600 milionů kubických metrů plynu. Na tiskové konferenci to dnes v Brně řekli zástupci společnosti.

Firma působí na českém trhu od konce roku 2008. Je třetím největším importérem za skupinou RWE a společností Vemex. Plyn nabízí především velkým společnostem. Mezi její klienty patří například ocelárny Evraz Vítkovice Steel, Třinecké železárny nebo Vítkovice Machinery Group. Loni firma podepsala kontrakt s Teplárnami Brno, které patří k největším odběratelům plynu v ČR.

Podle člena představenstva SPP CZ Juraje Ondrise loni firma měla asi 70 velkých zákazníků. Loni SPP CZ vstoupila i do segmentu středních firem a nyní se chce zaměřit na maloodběratele. "Protože loňský rok byl rokem našeho vstupu do segmentu středních odběratelů, snažili jsme se především na trhu etablovat. Podařilo se uzavřít smlouvy na dodávky 30 gigawathodin," uvedla výkonná ředitelka firmy Eva Grmolenská. Podle ní firma plánuje nábor maloodběratelů. "Zjistili jsme, že je o naše služby zájem," uvedla.

Podle odhadů SPP měla firma loni šestiprocentní podíl na dovozu plynu do Česka a v segmentu prodeje koncovým zákazníkům zaujímala zhruba tříprocentní podíl.

SPP CZ je dceřinou firmou Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), k dispozici tak má skladovací kapacity v ČR a na Slovensku. Většinu akcií SPP vlastní slovenský stát. Německý E.ON Ruhrgas a francouzská GDF Suez mají v SPP 49 procent akcií a manažerskou kontrolu. Jejich podíl chce koupit Energetický a průmyslový holding (EPH), který vlastní PPF Petra Kellnera, finanční skupina J&T a podnikatel Daniel Křetínský.

Filip Vrána dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK