Akcie na pražské burze dopoledne mírně rostly, dařilo se bankám

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes dopoledne při nízké aktivitě investorů rostly. Hlavní index PX byl kolem 11:20 výše o 0,26 procenta na 923,2 bodu. Burzu nahoru táhly především obě bankovní emise a akcie mobilního operátora Telefóniky. Výrazné ztráty naopak postihly akcie tabákové firmy Philip Morris, které se dnes obchodují první den bez nároku na dividendu.

Podle Pavola Mokoše z Patria Direct pražská burza čerpá z pozitivního závěru na Wall Street. "Pozitivní náladu na zámořských i asijských trzích podpořily lepší než očekávané korporátní výsledky. Okolní trhy se vyvíjejí smíšeně s tím, jak se na západoevropských trzích vybírají úterní prudké zisky," doplnil.

Akcie rakouské Erste Bank přidaly 1,28 procenta na 396 korun. Mokoš poznamenal, že titul po úterním propadu opět nalézá podporu kupců. Erste se dočkala zvýšení doporučení od analytiků Citigroup, a to na "koupit" z "neutrální", zároveň zvýšili cílovou cenu na 22 EUR (asi 545 Kč) z 21 EUR dodal.

Zatím nejvíce obchodované cenné papíry Komerční banky rostly mírněji, a to o 0,29 procenta na 3420 korun. Cena akcií Telefóniky stoupla o 0,80 procenta na 378 korun. Dařilo se i akciím těžařské firmy NWR, posílily o 1,46 procenta na 128,45 koruny.

Burzu do červených čísel naopak táhly akcie energetické společnosti ČEZ, ztrácely 0,32 procenta na 770,50 koruny. Akcie firmy Philip Morris spadly o více než šest procent na 10.870 korun. Mokoš upozornil, že s titulem se zatím neuskutečnil žádný obchod.

Se ztrátou 0,85 procenta na 86,26 koruny se obchodovaly akcie developera Orco. Realitní firma dnes oznámila, že se předběžně dohodla s třetinou držitelů dluhopisů na způsobu řešení vysokého zadlužení směnou většiny dluhopisů na akcie.

Aktivita investorů je opět výrazně podprůměrná, s šesti emisemi se dosud neuskutečnil žádný obchod. V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:20 uzavřeny transakce za zhruba 156 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK