Halliburton zvýšil zisk o 23 procent, překonal odhady trhu

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. dubna (ČTK) - Americká společnost Halliburton, která patří k hlavním poskytovatelům odborných služeb pro těžební firmy, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk na 627 milionů dolarů (asi 11,9 miliardy Kč). To je meziroční nárůst o téměř 23 procent. V růstu zisku firmě nezabránila ani nutnost vytvářet rezervy na úhradu škod v souvislosti s havárií v Mexickém zálivu z roku 2010.

Zisk na akcii ve čtvrtletí vystoupal na 68 centů a zvýšil se z 56 centů, kde byl před rokem. Tržby vzrostly o 30 procent na 6,87 miliardy dolarů (asi 130,2 miliardy Kč). To je nový rekord v historii firmy. Pokud by se nebraly v úvahu rezervy 300 milionů dolarů na krytí škod, zisk na akcii by činil 88 centů.

Halliburton poskytoval servis k vrtu Macondo, z něhož v Mexickém zálivu těžila ropu britská společnost BP. Ta nese také největší díl viny na ekologické havárii, při které v dubnu 2010 zemřelo 11 lidí a do moře uniklo více než čtyři milionů barelů ropy. Pokutě se ale nevyhne ani Halliburton, i když bude platit mnohem méně než BP.

Čtvrtletní výsledky jsou nad odhady analytiků, kteří podle agentury FactSet čekali bez mimořádných výdajů zisk na akcii 85 centů. K růstu zisku hodně přispěla snaha těžebních společností zaměřit se na hledání nových nalezišť v Severní Americe. Halliburton se ale angažuje i ve vývoji nových technologií k takzvanému frakování, při němž se stlačenou kapalinou vytvářejí pukliny v břidlicových horninách pro usnadnění těžby ropy a plynu.

Akcie Halliburtonu v reakci na růst zisku vzrostly na burze v New Yorku asi o čtyři procenta a pohybovaly se kolem 34 dolarů. Zůstávají ale hluboko pod ročním maximem, což analytici přisuzují nejistotě ohledně výdajů, které firma bude mít kvůli zmíněné havárii v Mexickém zálivu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK