Euro kvůli strachu z dluhových problémů Španělska klesá k dolaru

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská měna dnes druhým obchodním dnem za sebou oslabuje vůči dolaru. Náladu na trhu ovlivňují obavy z dluhových problémů Španělska před čtvrteční důležitou aukcí španělských dluhopisů. K japonskému jenu však euro vzrostlo. Jen oslabil komentář představitele centrální banky Bank of Japan, že banka je připravena k dalšímu uvolnění měnové politiky, pokud to bude nutné k oživení japonské ekonomiky.

 

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3111 USD. K jenu však vzrostlo o 0,4 procenta na 106,57 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o půl procenta na 81,28 JPY.

Aukce španělských dluhopisů je považována za test, jak se bude Madrid schopen vyrovnat s finančními a rozpočtovými tlaky. Španělsko je čtvrtou největší ekonomikou eurozóny a případný finanční kolaps země by mohl rozpoutat dominový efekt u dalších, ekonomicky zdravějších států regionu. Španělsko ve čtvrtek nabídne v aukci dvouleté a desetileté dluhopisy za 2,5 miliardy eur (61,9 miliardy Kč).

Pro euro není pozitivní ani pokles španělských akcií. Ten podle analytiků vyvolal komentář jednoho z představitelů Evropské centrální banky (ECB) Jense Wiedmanna, že země by neměla očekávat od ECB snahu omezit růst výnosů dluhu nákupem španělských státních dluhopisů.

Euro dnes výrazně oslabuje i vůči britské libře a ocitlo se nejníže za 19 měsíců. Libru podpořil zápis z posledního zasedání měnového výboru Bank of England, který ukázal, že banka se obává ve středním období vysoké inflace, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK