Americké akcie dopoledne umazaly část vysokých úterních zisků

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. dubna (ČTK) - Americké akcie dopoledne umazaly část vysokých úterních zisků. Oslabovaly hlavně v úvodu dnešního obchodování, ztráty se jim ale ještě během dopoledne podařilo snížit. Klesaly hlavně akcie technologických společností IBM a Intel, které v úterý zveřejnily nepříliš dobré hospodářské výsledky a výhled na nejbližší období. Propadu se nevyhnuly ani akcie Chesapeake Energy, kterým uškodila zpráva o neobvyklých půjčkách jejího šéfa.

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.068 bodů a proti předchozímu závěru odepisoval téměř 0,4 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel 0,3 procenta na 1387 bodů, index Nasdaq Composite přišel o 0,4 procenta na 3031 bodů. Hned v úvodu ale byly ztráty ještě výraznější a pohybovaly se kolem 0,7 procenta.

V bázi Dow Jonesova indexu oslabovaly hlavně akcie IBM, které odepisovaly tři procenta. Firma nastínila horší výhled tvorby tržeb, než se na trhu čekalo. O výsledcích Intelu investoři většinou říkali, že nebyly tak dobré, aby byly důvodem k růstu ceny akcií. Intel tak dopoledne ztrácel přes dvě procenta.

"Fáze konsolidace či korekce by ve druhém čtvrtletí dávala největší smysl. A zřejmě by to pro trh bylo i to nejzdravější," poznamenal hlavní investiční analytik Bruce Bittles z makléřské společnosti Robert W. Baird & Co. Po sérii výkyvů je podle něj možné čekat, že trh ještě zamíří dolů, což by znamenalo korekci vysokých zisků z prvního čtvrtletí.

Zhruba desetiprocentní propad utrpěly akcie Chesapeake Energy, které tak reagovaly na zprávu agentury Reuters o neobvyklých půjčkách, které si vzal šéf podniku Aubrey McClendon. Ten si v posledních třech letech z firemních peněz půjčil až 1,1 miliardy dolarů (20,8 miliardy Kč) a ručil za ně svým podílem ve firmě. Akcionářům to ale firma jasně nesdělila. Právníci teď hovoří o učebnicovém střetu zájmů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK