Roche vzdává boj o převzetí společnosti Illumina

18.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych/New York 18. dubna (ČTK) - Švýcarský farmaceutický holding Roche vzdal boj o převzetí americké společnosti Illumina, za kterou nabízel asi 6,8 miliardy dolarů (téměř 129 miliard Kč). Švýcaři se pokusili prosadit, aby se v Illumině rozšířil počet členů správní rady, kam by dosadili své lidi, akcionáři Illuminy ale tento pokus v hlasování zablokovali. Illumina předpokládá, že jako samostatný podnik poroste rychleji.

Illumina je specialistou na sekvenci lidského genomu a sama sebe označuje za "Apple v oblasti genetiky". Svůj vlastní úspěch tak přirovnává k fenomenálnímu úspěchu elektrotechnické společnosti Apple, která stojí za multimediálními přístroji iPhone či tablety iPad.

Švýcaři za jednu akcii Illuminy původně nabídli 44,50 USD, a to v době, kdy se jedna akcie prodávala asi za 36 dolarů. Později ale nabídku zvýšili na 51 dolarů, aby akcionáře Illuminy přesvědčili k podpoře záměru. Víc ale Roche nabídnout nehodlá, neboť vyšší cena už by prý nebyla v zájmu jejích akcionářů.

Platnost nabídky na převzetí vyprší už v pátek. Vzhledem k tomu, že nabídka byla od začátku nepřátelská a vzhledem k tomu, že akcionářům Illuminy se nelíbí, Roche nemá mnoho možností. Část analytiků si ale podle agentury Reuters myslí, že Roche má čas a pokud by akcie Illuminy začaly na burze oslabovat, může akcionáře oslovit znovu.

Roche je největším světovým výrobcem léků proti rakovině, v portfoliu má ale i řadu dalších léků. Vyrábí také antivirotikum Tamiflu, které funguje například při léčbě prasečí chřipky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK