Mítinky odborářů na pracovištích zdržely výrobu škodovek

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 19. dubna (ČTK) - Odbory mladoboleslavské Škoda Auto zahájily avizované informační mítinky na pracovištích. Důvodem je fakt, že se zástupci odborů s vedením stále neshodli na růstu mezd a podobě nové kolektivní smlouvy. Ve všech domácích závodech se mítinků zúčastnily tisíce dělníků a zastavila se výroba, uvedlo aktuální vydání časopisu Škodovácký odborář. Jednání vedení s odbory ve stávkové pohotovosti dnes vrcholí.

Shromáždění dělníků v uplynulých dnech uspořádaly odbory Kovo ve všech třech směnách závodů, aby podpořily tarifní vyjednávání za vyšší mzdy, které zaměstnancům podle nich náleží. "Dělníci prokázali odvahu a loajalitu tím, že mítinky ve všech oblastech přesahovaly délku pauzy na jídlo," uvedl odborářský list. V Mladé Boleslavi tak prý v každé směně nastal desetiminutový výpadek ve výrobě, čtvrthodinové přerušení způsobily mítinky v provozech ve Vrchlabí i Kvasinách.

Odbory k pořádání informačních mítinků přistoupily poprvé od roku 2007. Vyjednávání se ocitlo na mrtvém bodě a nabídka firmy nebyla pro odbory dostatečná. Poslední návrh vedení byl růst platového tarifu o 4,7 procenta, odbory požadují šest. Neshody panují i v dalších složkách mzdy.

Série mítinků by podle odborů v krajním případě mohla vyvrcholit i centrálním shromážděním zaměstnanců kolem řídící budovy automobilky. To by znamenalo i nejméně dvouhodinové přerušení výroby. Vše záleží na výsledku dnešního kola jednání, které ve Vrchlabí projedná konference odborářů. Pokud se odbory a vedení na nové smlouvě nedohodnou, budou muset postupovat podle zákona, což znamená řízením před zprostředkovatelem. Vyjednávání se tak může protáhnout až o 65 dnů.

Na základě vypršení kolektivní smlouvy na konci března skončila také dohoda o flexikontech. Ty umožňují práci ve směně z pátku na sobotu a odbory již dříve uvedly, že nadále nebudou tyto směny organizovat.

Kolektivní smlouvou z loňska se zaměstnancům od dubna zvýšily tarifní mzdy o čtyři procenta a vzrostly jednorázové platby. Průměrná mzda dělníků v roce 2011 byla podle informací odborářů 30.640 korun včetně bonusů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK