Japonské akcie oslabily, mají za sebou třetí ztrátový týden

20.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. dubna (ČTK) - Japonské akcie pokračují v poklesu a mají za sebou už třetí ztrátový týden. Příliš jim nepomohla ani úspěšná aukce španělských státních dluhopisů, která potvrdila, že investoři papíry španělské vlády kupují, ovšem za vyšší odměnu. Výnos klíčových dluhopisů s desetiletou splatností ale i tak zůstal hluboko pod hranicí šesti procent. Díky tomu se stabilizoval kurz eura.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 27,02 bodu a den uzavřel slabší o 0,28 procenta na 9561,36 bodu. Dostal se tak pod čtvrtletní klouzavý průměr, který byl v blízkosti 9575 bodů a který patří mezi významnější technické indikátory. Za týden index odepsal 0,8 procenta. Širší index Topix dnes klesl o 0,27 procenta na 811,94 bodu.

Na devizových trzích se stabilizovalo euro, jemuž na rozdíl od akciového trhu výsledek čtvrteční aukce španělských dluhopisů pomohl. Mírně ztrácel japonský jen, který srážejí předpoklady, že japonská centrální banka přistoupí k dalšímu uvolnění měnové politiky. Pozornost obchodníků se teď zaměřuje na jednání skupiny G20, kde se bude hovořit hlavně o penězích pro Mezinárodní měnový fond (MMF).

Euro k japonskému jenu vystoupilo na 107,13 JPY, zatímco dolar vůči jenu zůstal na zhruba 81,50 JPY. Euro k dolaru v reakci na úspěšnou aukci španělských dluhopisů vystoupilo až na 1,3166 USD, později ale jeho kurz srazily nepodložené spekulace o chystaném snížení ratingu France. Jakmile byly vyvráceny, euro se vrátilo k růstu a dostalo se na 1,3141 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK