MMF vyzval eurozónu k výrazným strukturálním změnám

21.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. dubna (ČTK) - Ministři financí členských států Mezinárodního měnového fondu (MMF) dnes vyzvali eurozónu k "výrazným strukturálním reformám", které jsou podmínkou perspektivy budoucího růstu. Kromě nich je podle finančního výboru MMF nezbytné udržet pod kontrolou míru zadluženosti a zajistit finanční stabilitu.

Eurozóna by podle MMF měla podniknout další kroky ke zvládnutí dluhového problému, měla by zajistit stabilitu bankovního systému a provést robustní strukturální reformy, které povedou k novému růstu.

Světová ekonomika se podle prohlášení MMF postupně zotavuje, ale mnoho ještě zbývá udělat. "Výhled slibuje mírný růst, ale rizika jsou nadále vysoká. Musíme společně jednat, abychom obnovili důvěru, oživili růst a vytvořili pracovní místa," uvádí se v prohlášení.

MMF vyzval k "životaschopným střednědobým strategiím," které by měly přijmout všechny státy světa. Kritický význam mají reformy napomáhající výrobě a tvorbě pracovních příležitostí.

Ekonomiky, které bojují s vysokým zadlužením, by měly pokračovat v úsporných opatřeních a měly by zvyšovat exportní konkurenceschopnost. Klíčovým úkolem je podle MMF "udržitelné a nediskriminační" prosazování dohodnuté mezinárodní fiskální reformy.

Podle agentury AP vedení MMF mimo jiné potvrdilo platnost záchranného programu pro Portugalsko. Šéfka MMF Christine Lagardeová novinářům řekla, že program funguje a pro jeho změnu nevidí žádný důvod.

MMF v pátek oznámil, že získal od členských zemí závazné přísliby více než 430 miliard dolarů (přes 8,1 bilionu Kč) nových úvěrových zdrojů. Jeho zdroje na novou pomoc zemím zasaženým dluhovou krizí v eurozóně i dalším státům se tak zvýší téměř na dvojnásobek. K posílení fondu přispěla i Česká republika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK