Analytici: České akcie klesají kvůli dluhům Španělska či Itálie

22.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Hlavním důvodem pozvolného poklesu českých akcií v posledních týdnech je nejistota v eurozóně ohledně dluhové zátěže některých zemí, jako je Portugalsko, Španělsko či Itálie. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Hlavní index českých akcií PX se v pátek obchodoval kolem 923 bodů, což byla jeho hodnota i na počátku ledna. Počátkem března byl ale na 1018 bodech, od té doby postupně klesá.

"Hlavní příčinou poklesů akcií je opětovné zvýšení nejistoty v Evropě. Investoři se začali znovu obávat eskalace evropské dluhové krize, především je znervózňuje situace ve Španělsku," řekl ČTK analytik makléřské společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Důsledkem je odchod investorů od rizikovějších investic. Největší pohyby a další ztráty lze tradičně očekávat u cyklicky citlivých titulů a u menších emisí. Nejvíce tak nyní trpí akcie bank a společností, jako je technologická KIT digital či mediální CME, dodal.

Na rozdíl od západoevropských burz je ta pražská více citlivá na vztah investorů k riziku v regionu a nyní averze vzrůstá s růstem nejistoty, což se projevuje i poklesem obchodů, souhlasil analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Navíc velký podíl finančních titulů, které jsou na vývoj dluhové krize mnohem citlivější než jiné sektory, táhne celý index PX níže. Faktory ovlivňující pohyb pražské burzy tak nejsou nové, jen se jejich působení obrátilo a nyní vedou Prahu níže stejně, jako jí v prvním čtvrtletí pomáhaly nahoru, podotkl.

Analytik J&T Banky Milan Vaníček se domnívá, že vývoj na pražské burze zůstane hodně rozkolísaný. Během května čeká větší reakce především u akcií CME a KIT digital. V případě CME by u příležitosti výsledků 9. května měla být oznámena strategie snížení zadlužení společnosti, která v různých scénářích může podnítit výraznější pohyb akcií. U KIT digital se podle Vaníčka rovněž čeká na výsledky, které mohou přinést výraznější impulz oběma směry.

V Evropě bude zbytek roku ve znamení dvou odlišných trendů, upozornil akciový stratég Saxo Bank Peter Garnry. "Zatímco severní část Evropy začne znovu akcelerovat své ekonomiky, okrajové země jako například Španělsko uvízly v blátě. Výhled amerického indexu S&P 500 je spíše negativní. Globálním akciím ještě pár let potrvá, než se dostanou z dosahu současné propasti," odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK