Cameron podpořil těžbu břidlicového plynu v Británii

22.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. dubna (ČTK) - Britský premiér David Cameron se vyjádřil pozitivně k těžbě břidlicového plynu v Británii a poukázal zejména na to, že to může být "revoluce", která vytvoří tisíce nových pracovních míst. V rozhovoru pro list Lancashire Evening Post ale ujistil, že těžba pomocí hydraulického štěpení začne jen tehdy, pokud bude bezpečná. Zásoby plynu jen v severozápadním anglickém hrabství Lancashire se odhadují na 5,6 bilionu metrů krychlových, což by stačilo Británii na zhruba 60 let současné spotřeby.

Cameron navštívil zpravodajský sál regionálního listu na konci týdne, poté, co zpráva expertů ministerstva energetiky doporučila obnovit práce na vrtech u Blackpoolu. Ty firma Cuadrilla Resources před necelým rokem zastavila kvůli podezření, že vyvolaly lokální zemětřesení. Zpráva konstatovala, že otřesy byly drobné a toho typu, které nastávají kvůli dolování uhlí mnohokrát do roka, navrhla ale přísná bezpečnostní opatření.

Cameron řekl, že nyní počká na výsledek šestitýdenní veřejné diskuse o vládní studii, a poté vláda rozhodne. "Uvidíme, zda lze tento plyn těžit bezpečně stejně jako v Americe, kde (v těžbě břidlicového plynu) nastala svého druhu revoluce," řekl premiér. Připomněl ale, že Británie je menší a mnohem zalidněnější než USA, takže lidé musí mít jasno, že nová technologie je bezpečná.

"Bezpečnost musí mít nejvyšší prioritu, ať jde o jadernou energetiku, která na severozápadě hodně investovala, nebo o břidlicový plyn. Nesmíme ale zavírat oči nad potenciálem, jaký tyto zdroje energie mají," řekl Cameron. "Otázka je, můžeme mít dlouhodobý zdroj levné a relativně čisté energie, díky níž budeme nezávislejší a konkurenceschopnější? To je velmi zajímavá vyhlídka," dodal.

Pokud vláda zruší moratorium na průzkum a těžbu plynu v zemi, Británie bude mít nakročeno k tomu, aby se stala jedním z největších světových producentů této suroviny. Kromě velkých zásob na pevnině se v britských vodách Severního moře podle odhadů může skrývat kolem 28 bilionů metrů krychlových břidlicového plynu. To by Británii dostalo na úroveň USA, Číny a Argentiny, které mají ve světě největší známé zásoby tohoto zdroje.

Experti podle agentury Reuters předpokládají, že z celkových britských rezerv je při současné technologii vytěžitelných deset až 20 procent. I tak by se ale Británie podle nich stala energeticky soběstačnou.

Britská elektroenergetika, která je stále zhruba z poloviny závislá na uhlí, se dostává do velkých potíží, které se projevují růstem cen. Plán budování nových jaderných elektráren kvůli nechuti investorů pomalu padá a rozmáchlé vize labouristické vlády o výstavbě tisíců větrných farem narážejí na stále větší odpor veřejnosti. Cameronova vláda je tak kvůli nerentabilitě a vysokým nákladům na podporu dává k ledu.

V USA se těžba břidlicového plynu prudce rozvíjí teprve od minulého desetiletí a za tu dobu už její boom srazil ceny plynu na úroveň asi pětinovou proti Británii a jiným zemím západní Evropy. USA se díky břidlicovému plynu staly největším těžařem plynu na světě, získaly v plynu soběstačnost a americké firmy se jej už chystají vyvážet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK