Koruna oslabila, prolomila hranice 25 Kč/EUR a 19 Kč/USD

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Česká měna zahájila dnešní obchodování dalším oslabením a v 9:15 prolomila psychologické hranice 25,00 Kč/EUR a 19,00 Kč/USD. Proti pátečnímu závěru byla koruna vůči euru o osm haléřů níže na 25,02 a dostala se na dvouměsíční minimum. K dolaru ztratila 14 haléřů na 19,02 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky se dnes euro na mezibankovním trhu obchodovalo nejvíce za 25,03 korun, což je nejvýše za poslední dva měsíce. Ač obvykle domácí měna na politickou situaci příliš nereaguje, lze tento vývoj do jisté míry vysvětlit aktuálními rozpory ve vládní koalici, uvedl Frayer.

Již v pátek koruna nevyužila dobré nálady na trzích, k výrazně slabším hodnotám jí podle Martina Prokopa z Next Finance dopomohly především technické faktory. "Obvykle silná korelace mezi USD/EUR a CZK/EUR, kdy při oslabování dolaru zpevňuje koruna i proti euru, se minulý týden nepotvrdila," doplnil Frayer.

Podle Prokopa bude dnes koruna opět postrádat domácí fundamenty. "Asijské akcie po ránu klesají, čímž dávají koruně zkraje dne více prostoru k oslabení," uvedl Prokop. Koruna by tak dnes měla stagnovat až mírně oslabovat, dodal.

Dolar kolem 9:15 posílil na 1,3160 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK