Čtvrtletní zisk nizozemského Philipsu vzrostl o 80 procent

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 23. dubna (ČTK) - Zisk nizozemského elektronického koncernu Philips Electronics stoupl za první čtvrtletí díky jednorázovému příjmu o 80 procent. Tržby největšího evropského výrobce spotřební elektroniky vzrostly proti odhadům dvojnásobně. Společnost však v dnešní zprávě varovala před dopady slabé evropské ekonomiky na letošní výsledky.

Čistý zisk se zvýšil na 249 milionů eur (6,2 miliardy Kč) ze 137 milionů eur před rokem. Tržby vzrostly o sedm procent na 5,6 miliardy eur. Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru zisk 186 milionů eur a růst tržeb o 3,4 procenta.

Zisk Philipsu o 160 milionů eur zvedl čistý příjem z dohody s americkou společností Sara Lee na licencování společně vyvinuté značky kávovarů Senseo. Sara Lee získala práva na značku na devět let.

Dnešní výsledky jsou pro Philips první známkou obratu k lepšímu od loňského jara, kdy do čela skupiny nastoupil nový generální ředitel Frans van Houten. Investoři pozorně sledují, zda se Philipsu začnou změny ve vedení a přijatá restrukturalizační opatření vyplácet.

Philips upozornil, že v nejbližší době zůstane jeho hospodaření pod tlakem slabé evropské ekonomiky. Uvedl, že zisk se ve druhém pololetí může zlepšit, ale jen díky snižování nákladů.

Společnost pociťuje silný tlak levné asijské konkurence, zejména na trhu televizorů. Vládní škrty a další úsporná opatření v Evropě a USA zase oslabují poptávku po osvětlovacích systémech a zdravotnické technice. Philips je největším světovým výrobcem osvětlovací techniky a jedním ze tří největších producentů zdravotnické techniky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK