Odbory dopravního podniku v Plzni zrušily stávkovou pohotovost

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 23. dubna (ČTK) - Odbory Plzeňského městského dopravního podniku (PMDP), které v březnu vyhlásily kvůli prodeji části firmy stávkovou pohotovost, ji dnes zrušily. Nechtějí, aby městští zastupitelé, kteří budou o vyčlenění opraven tramvají, trolejbusů a autobusů rozhodovat tento čtvrtek, jednali pod tlakem. ČTK to řekl předseda odborů Jaroslav Forejt.

"Důvodem pro zrušení stávkové pohotovosti bylo setkání zástupců stávkového výboru s panem primátorem, které přineslo nové informace a garance pro další fungování PMDP," dodal.

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost 15. března. Důvodem byl připravovaný prodej opraven, které má včetně 240 zaměstnanců, čtvrtiny pracovníků PMDP, převzít podle rozhodnutí výběrové komise plzeňská Škoda Transportation. Radnice by jí platila po 29 let za údržbu a po 25 let by splácela nové depo, tedy 60 až 100 milionů Kč ročně.

Odbory prostudovaly návrh usnesení, který předkládá městská rada zastupitelům a jehož součástí je stanovisko k nabídce, které zahrnuje přínosy a rizika v čase. "Stávkový výbor došel k rozhodnutí, že zastupitelé mají dostatek informací k PPP projektu (výstavba depa ve Škodovce a prodej údržby vozů MHD), a mohou proto zvážit případná rizika pro chod našeho města i PMDP," uvedl předseda druhé odborové organizace v PMDP Emanuel Veselý. Podle stanoviska odborů, které má být předáno zastupitelům, podnik sice kvůli přeplněnému depu trolejbusů a autobusů nutně potřebuje novou technickou základnu, ale "nikoli v projektu, kde se tato základna slučuje s prodejem části podniku".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK