Mackaye příští ork vystřídá ve funjci šéfa SABMilleru Alan Clark

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. dubna (ČTK) - Nadnárodní pivovarská skupina SABMiller jmenovala výkonným šéfem od července příštího roku dosavadního šéfa evropských operací Alana Clarka (52). Nynější generální ředitel společnosti Graham Mackay (62) se stane předsedou správní rady, sdělila dnes společnost, která je vlastníkem Plzeňského Prazdroje.

Jihoafričan Clark po letošní červencové valná hromadě nastoupí do funkce provozního ředitele a bude úzce spolupracovat s Mackayem. Záměr udělat z výkonného šéfa předsedu dozorčího orgánu, kde by měli převládat nezávislí členové, podle agentury Reuters odporuje doporučením britských pravidel firemní správy. Skupina však svůj krok vysvětlila dlouholetými Mackayovými zkušenostmi, zejména na rozvíjejících se trzích, a respektem, jemuž se v oboru těší.

Clark přišel do jihoafrické divize společnosti v roce 1990. V roce 2003 se stal ředitelem evropské divize a řídil aktivity na českém, polském, slovenském a maďarském trhu. V této funkci ho nahradí Sue Clarková.

SABMiller vznikl sloučením jihoafrické společnosti SAB a americké Miller a byl světovou pivovarskou jedničkou, dokud v roce 2008 nevznikla skupina Anheuser-Busch InBev. Vedle Plzeňského Prazdroje a jeho značek Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast vlastní SABMiller například slovenské pivovary Šariš a Topvar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK