Repsol hrozí zákrokem proti firmám, které by investovaly do YPF

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 23. dubna (ČTK) - Španělský ropný koncern Repsol dnes pohrozil, že právně zakročí proti firmám nebo individuálním investorům, kteří by investovali do argentinské ropné společnosti YPF a jejích projektů průzkumu a těžby ropy a plynu. Argentinská vláda minulý týden rozhodla o vyvlastnění většinového podílu akcií, který má Repsol v YPF.

"Repsol si vyhrazuje právo podniknout právní kroky proti investicím do YPF," uvedl mluvčí španělské společnosti Kristian Rix. Argentinský ministr plánování Julio De Vida, který se před týdnem stal prozatímním správcem YPF, už ohledně investic do YPF kontaktoval brazilskou ropnou společnost Petrobras a plánuje obrátit se i na americké koncerny Exxon Mobil, Chevron a ConocoPhillips.

Prezidentka Cristina Fernándezová minulé pondělí navrhla znárodnit 51 procent z 57 procent akcií, které vlastní Repsol. Vláda pak vydala výnos, podle něhož nad YPF na 30 dní přebírá správu. Argentinský Senát má o návrhu hlasovat ve středu a dolní komora by měla s krokem vyslovit souhlas během dvou týdnů. Argentina mezitím dala najevo, že nehodlá Repsolu zaplatit za jeho podíl plnou cenu.

Fernándezová tvrdí, že Repsol do YPF dostatečně neinvestoval, což teď vede k nedostatku energií v zemi. Analytici za pravý důvod nedostatku energie a nízkých investic do její produkce označují vládní kontrolu cen.

Argentina má třetí největší zásoby břidlicového plynu na světě, bez zahraničních investorů je ale není schopna využít. Repsol s YPF také v západní provinci Neuquén objevily rozsáhlé ložisko břidlicové ropy, obsahující nejméně 750 milionů barely.

Znárodnění největší argentinské ropné společnosti kritizovali evropští, američtí a mexičtí činitelé. Madrid slíbil přijmout proti Buenos Aires odvetné kroky a zatím omezil dovoz argentinské bionafty.

Dnes se má španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo setkat v Lucemburku se svými protějšky z Evropské unie a požádat je o zvážení kroků proti Argentině. O svých protiopatřeních budou jednat také evropští ministři obchodu a o případných sankcích by rozhodla Evropská komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK