Slovenské plynárny SPP loni nepatrně zvýšily zisk na 564 mil. eur

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 23. dubna (ČTK) - Slovenské plynárny SPP, o které se zajímá Energetický a průmyslový holding (EPH), loni nepatrně zvýšily konsolidovaný čistý zisk na 564 milionů eur (14 miliard korun) z 561 milionů eur v roce 2010. Největší podíl na hospodářském výsledku měly opět příjmy z přepravy zemního plynu, naopak v dodávkách regulovanému segmentu domácností společnost vytvořila ztrátu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SPP Peter Bednár.

Tržby celé skupiny SPP v minulém roce stouply o necelých pět procent na 3,16 miliardy eur. V podniku, který přepravuje ruský plyn do západní Evropy a v prodeji komodity na Slovensku je nejsilnějším hráčem na trhu, drží většinu akcií stát. Manažerskou kontrolu ve firmě ale mají německý E.ON Ruhrgas a francouzská GDF Suez, od nichž chce EPH koupit podíl v SPP.

Dceřiná společnost plynáren Eustream přepravila loni 74 miliard metrů krychlových plynu, což je nejvíce od roku 2008. "Negativní dopad na hospodářské výsledky SPP měl prodej plynu zákazníkům z nadále regulovaného segmentu domácností, v němž společnost vytvořila za minulý rok ztrátu ve výši téměř 50 milionů eur," uvedl SPP. Oproti roku 2010 ztráta plynáren při prodeji plynu domácnostem klesla o téměř třetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK