Letiště v Edinburghu koupí GIP za 807 milionů liber

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. dubna (ČTK) - Britský provozovatel letišť BAA Ltd. prodá letiště v Edinburghu firmě Global Infrastructure Partners (GIP) za 807 milionů liber (24,8 miliardy Kč). Oznámila to dnes BAA, kterou vlastní španělská skupina Ferrovial. Prodej skotského letiště firmě nařídil britský antimonopolní úřad.

BAA prodala v roce 2009 GIP také londýnské letiště Gatwick, druhé největší v zemi, za 1,5 miliardy liber. GIP rovněž vlastní londýnské letiště City.

Letiště v Edinburghu loni odbavilo 9,4 milionu cestujících, o devět procent více než v roce 2010. BAA nabídla letiště v Edinburghu k prodeji loni kvůli nařízení britského antimonopolního úřadu. Ten rozhodl, že kvůli zvýšení konkurence musí BAA prodat londýnská letiště Stansted a Gatwick a buď letiště v Edinburghu nebo v Glasgow. Firmě tak zbývá ještě prodat letiště Stansted. BAA vlastní také londýnské letiště Heathrow, které je nejvytíženějším v Evropě, a letiště ve městech Southampton a Aberdeen, napsaly agentury AP a Reuters.

Celkový počet cestujících na všech letištích provozovaných BAA loni stoupl o 3,7 procenta na 87,4 milionu, z toho letiště Heathrow odbavilo rekordních 69,4 milionu cestujících, o pět procent více než před rokem. Firmě BAA loni klesla ztráta na 255,8 milionu liber z předchozích 316,6 milionu liber.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK