EIB umožní řeckým firmám splácet eurové úvěry i v jiné měně

23.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská investiční banka (EIB) začala uplatňovat nové opatření, které umožní řeckým firmám splácet eurové úvěry i v jiné měně než v eurech. Změna platí od začátku roku, podle agentury AP ji ale banka poprvé uplatnila až začátkem dubna. EIB je finanční institucí Evropské unie a je placena z peněz daňových poplatníků.

 

EIB přistoupila ke změně v době, kdy se hojně spekuluje o tom, že Řecko by se nemuselo udržet v eurozóně. První půjčka, na kterou už se vztahuje nová doložka, je v objemu zhruba 70 milionů eur (asi 1,8 miliardy Kč) a EIB ji přiznala řecké energetické společnosti Public Power.

Řecko má od ostatních zemí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu na boj s dluhovou krizí slíbeno celkem asi 240 miliard eur (více než šest bilionů Kč). Měřeno hrubým domácím produktem to zhruba odpovídá velikosti celé řecké ekonomiky.

Řada ekonomů tvrdí, že navzdory pomoci je řecká ekonomika příliš slabá na to, aby země dokázala všechny půjčky a dluhy splatit. Objevují se proto i hlasy, že Řecko se nakonec bude muset vrátit ke své původní měně, tedy k drachmě. Mluvčí EIB ale popřela, že by se banka připravovala na odchod Řecka z eurozóny.

"Banka samozřejmě v této krizi a v tak rozkolísaném prostředí upravuje zajišťovací kontrakty v řadě zemí, nejen v Řecku," řekla mluvčí. Podle ní jde o standardní postup a neznamená to nic jiného, než že podniky mohou půjčky splácet i v jiné měně, než v jaké si ji vzaly. "Neznamená to, že měna té země se změní," dodala.

EIB sídlí v Lucemburku a poskytuje úvěry s nízkým úrokem firmám z Evropské unie a ze zemí kolem EU. Její snahou je podpořit hospodářský růst v méně rozvinutých oblastech.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK