HN: Volksbank vydělala loni v Česku rekordních 345 milionů korun

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Tuzemská Volksbank, kterou ovládá ruská Sberbank, loni zvýšila čistý zisk o 28 procent na 345 milionů korun, což byl podle jejího šéfa Libora Holuba vůbec nejlepší výsledek v její téměř dvacetileté historii. Banka zároveň zvýšila meziročně zhruba o šest procent objem vkladů a úvěrů a její bilanční suma se poprvé přehoupla přes hranici 50 miliard korun.

"Všechny klíčové ukazatele byly vyšší než v dosud rekordním předkrizovém roce 2008. Organický růst banky pokračuje navzdory prostředí nízkých sazeb a klesajících poplatků," řekl deníku Holub. Dodal, že letos banka počítá s růstem celkového objemu půjček přibližně o pětinu, což představuje celkovou sumu zhruba deseti miliard korun.

Pod novým ruským vlastníkem už banka oznámila plán proniknout v Česku do financování velkých firem. Volksbank by se měla rovněž přejmenovat do budoucna na Sberbank.

Volksbank, která se dosud zaměřovala jen na malé a stření firmy, upravuje kvůli orientaci na velké podniky svoji organizační strategii a připravuje vznik nových oddělení, která se budou tímto byznysem zabývat. Deník píše, že první novinkou je vznik oddělení Export and Trade Finance, začalo fungovat tento měsíc. Od začátku roku banka nabírá specialisty, aby jí pomohli proniknout na trh úvěrování velkých tuzemských firem.

Volksbank, která má nyní v Česku 24 poboček, rozšíří svou síť o pobočku v Karlových Varech. V ČR banka působí od roku 1993. Koncem loňského roku měla na poskytnutých úvěrech 41,6 miliardy korun a na vkladech 36,8 miliardy korun. Bilanční suma banky dosáhla 51,8 miliardy korun, napsaly dnešní HN.

jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK