ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se v dubnu snížila

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v dubnu snížila. Souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání s březnem snížil o 1,5 bodu. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku zvýšila jen ve stavebnictví, v obchodě, ve vybraných službách a v průmyslu se snížila. Důvěra spotřebitelů nepatrně stoupla. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry nižší, uvedl dnes Český statistický úřad.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v dubnu meziměsíčně mírně zvýšil a v meziročním srovnání je i nadále značně nižší. "Ze šetření mezi spotřebiteli v dubnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců mírně snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace," oznámil ČSÚ. Nepatrně se snížil také podíl těch, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Úmysl spořit se snížil. Respondenti se i nadále více obávají růstu cen.

V průmyslu se v dubnu hodnocení současné celkové ekonomické situace mírně snížilo, stejně jako hodnocení současné celkové a zahraniční poptávky. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů zvýšily. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v dubnu mírně snížilo a dosáhlo 82,6 procenta. Zajištění práce zakázkami odhadují dotázaní o něco méně než v předchozím čtvrtletí.

Téměř polovina firem míní, že hlavní bariérou růstu produkce je opět nedostatečná poptávka. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce stále mírné zvýšení tempa výrobní činnosti a snížení tempa zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou nižší než v březnu. Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci snížila, meziročně je také nižší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK