Pro evropskou střední třídu se finanční situace spíše zhoršuje

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zhoršení finanční situace během posledních deseti let hlásí 46 procent evropských spotřebitelů, kteří patří ke střední třídě. Naopak podle 37 procent z nich se zhoršila, 17 procent nezaznamenalo změnu. Vyplývá to z průzkumu pro mezinárodní studii Barometr Cetelem 2012, která srovnává názory a postoje spotřebitelů v Evropě.

 

Spotřebitelé poukazují hlavně na ekonomické faktory, a tak 38 procent dotázaných tvrdí, že za zhoršení jejich finanční situace může zvyšování cen. Na 29 procent uvádí snížení svých příjmů, a to z důvodů rostoucí nezaměstnanosti, práce na částečný úvazek, smluv na dobu určitou či snížení mezd. Podle pětiny respondentů je hlavní důvod zvýšení daní.

Krize doléhá na evropské spotřebitele třetím rokem. Češi ohodnotili nynější obecnou situaci země známkou 3,9 bodu z deseti, což odpovídá evropskému průměru. Výjimkou je Německo, které je jedinou zemí, kde se nálada již tři roky po sobě zlepšuje a dosahuje vyššího hodnocení než v době před vypuknutím krize.

Na 58 procent Čechů uvedlo, že si loni utáhlo opasky. Omezení výdajů se týkalo hlavně ošacení, volnočasových aktivit, cestování, pohonných hmot a energií. Obávají se, že jsou poslední generací, pro niž automaticky platilo pravidlo, že se bude mít lépe než rodiče. Důsledkem jsou tak obavy z budoucnosti a horečné investování do dětí s cílem zajistit jim srovnatelnou životní úroveň a komfort, a to za cenu vlastních obětí.

Mezinárodní studie Barometr Cetelem vychází z průzkumu nálad a postojů spotřebitelů velkých evropských trhů. Na podzim roku 2011 se průzkumu zúčastnilo 6500 Evropanů, minimálně 500 v každé zemi. Dotazování se uskutečnilo v ČR, Francii, Itálii, Maďarsku, Německu, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Rusku, na Slovensku, ve Španělsku a Velké Británii.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK