Juračka: Službu cashback ohrožuje nařízení školit pokladní

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Některé obchody uvažují o zrušení možnosti výběru hotovosti u pokladen svých prodejen při platbě nákupu. Důvodem je nová povinnost nechat proškolit pokladní, aby byli schopni rozeznat padělané bankovky, což by obchodníky stálo několik milionů korun. Novinářům to dnes řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka.

Školení nařizuje přechodné ustanovení zákona o oběhu bankovek a mincí. "Zavedení povinnosti je kontraproduktivní a je zbytečnou administrativní zátěží pro podnikatele. Nepřímo tak napomáhá k likvidaci oblíbené služby poskytované spotřebitelům, a to především na venkově," uvedl Juračka.

Odhadl, že proškolení několika tisíc zaměstnanců v kurzech, které budou mít certifikát České národní banky, by obchodníky vyšlo řádově na miliony korun. Podle něj přitom obchodníci už nyní pokladní a prodavače učí rozpoznávat bankovky.

Díky takzvané službě cashback se klienti bank pohodlně dostanou k penězům při nákupu v supermarketu či hypermarketu a nemusí hledat bankomat své banky. Z jejich bankovního účtu se odečtě zároveň platba za nákup i vybrané peníze.

Objem loňských výběrů prostřednictvím služby cashback podle statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK) narostl oproti předchozímu roku o polovinu na 430 milionů korun při 365.925 výběrech.

Úměrně rostoucí popularitě služby cashback narůstá i počet míst, kde lze tuto službu požadovat. Zatímco v roce 2009 jich bylo 3899, loni se jejich počet zvýšil na 5368. Nejčastěji lze takto vybrat peníze u velkých obchodních řetězců nebo čerpacích stanic. Horní hranice výběru je limitována 1500 korunami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK