Na severu Moravy vznikly fondy poskytující úvěry na rozvoj měst

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - V Moravskoslezském kraji vznikly s podporou Evropské investiční banky dva fondy rozvoje měst. Z peněz Evropské unie nabídnou výhodné úvěry například na regeneraci bývalých průmyslových areálů, obnovu památek nebo výstavbu sportovních zařízení. Na tiskové konferenci v Praze to dnes oznámili představitelé kraje. V každém z fondů je nyní 170 milionů korun, zhruba dalších 140 milionů korun je pro oba fondy ještě v rezervě.

Fondy bude spravovat Českomoravská záruční a rozvojová banka a společnost Contera Management.

Zřízení fondů souvisí s nástrojem EU s názvem Jessica (zkratka pro Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), který pomáhá prostřednictvím úvěrů s nízkým úrokem a podporou ziskových projektů revitalizovat městské oblasti.

"Jessica je kouzelná v tom, že točí peníze pořád dokola. Jednou investované prostředky se díky podpoře ziskových projektů vracejí zpátky do fondu, aby se použily znovu na další projekty," uvedl ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek.

Peníze v nově založených fondech pocházejí z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko, který je jedním z kanálů, přes něž do Česka proudí dotace z Evropské unie. "Nový nástroj představuje změnu příznačnou pro čerpání z evropských fondů po roce 2014, kdy má jít na návratné financování pět až deset procent všech prostředků z evropských fondů," poznamenal Sventek.

Holdingový fond Jessica pro Moravskoslezko vznikl už v roce 2010. Správcem fondu je Evropská investiční banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK