Španělsko získalo v aukci 2 miliardy eur, výnosy ale dvojnásobné

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 24. dubna (ČTK) - Španělsko získalo v dnešní aukci pokladničních poukázek téměř dvě miliardy eur (téměř 50 miliard Kč), což bylo maximum toho, co správci dluhu v Madridu plánovali. Poptávka investorů byla vysoká, úrokové výnosy, které musí vláda platit, ale proti březnu vzrostly na téměř dvojnásobek.

Ministerstvo financí prodalo tříměsíční poukázky v hodnotě 724 milionů eur při průměrném výnosu 0,63 procenta ve srovnání s výnosem 0,38 procenta v březnové aukci. Z prodeje šestiletých papírů získalo 1,2 miliardy eur při průměrném výnosu 1,58 procenta po 0,84 procenta v předešlé aukci.

Ministerstvo chtělo dnes prodat poukázky za jednu až dvě miliardy eur. Poptávka po tříměsíčních papírech překročila nabídku 7,6krát, u desetiměsíčních byla 3,25násobkem nabídky.

Výnosy španělských dluhopisů na sekundárním trhu zůstávají po vzestupu minulých týdnů povážlivě vysoké, protože investoři se obávají, že Španělsko by mohlo být v eurozóně dalším kandidátem mezinárodní finanční pomoci. Výnos státního dluhopisu s desetiletou splatností byl dopoledne na 5,94 procenta a proti pondělku mírně klesl. Minulý týden vystoupil úrok od konce loňského roku nad hranici šesti procent.

Španělsko už letos získalo na trhu dluhopisů asi polovinu peněz, které potřebuje na refinancování v celém letošním roce. Madrid tak využil příznivé situace na finančních trzích, o kterou se zasloužila Evropská centrální banka (ECB) v prosinci a únoru dvěma tendry levných tříletých úvěrů v celkovém objemu více než bilion eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK