Fitch srazila rating Nokie do spekulativní kategorie

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes srazila úvěrový rating finského výrobce mobilních telefonů Nokia do spekulativní kategorie a signalizovala v dohledné době jeho další zhoršení. Fitch tím reagovala na velmi špatné čtvrtletní výsledky a klesající tržní podíl firmy, která je stále ještě celkově jedničkou světového trhu.

 

Rating Nokie klesl u Fitch o jeden stupeň na BB+ z dosavadního BBB-. Agentura sdělila, že pokud firma nevykáže ve druhém pololetí a příští rok zlepšení, bude jej muset dál zhoršit. "Fitch vzhledem k potenciálním překážkám není přesvědčena, že toho Nokia dokáže v příštích 18 měsících dosáhnout," uvedla agentura.

Nokia minulý týden oznámila, že se v prvním čtvrtletí letošního roku propadla do ztráty 929 milionů eur (23 miliard Kč) a zaznamenala jedno z nejhorších čtvrtletí své historie. Zdůvodnila to poklesem příjmů způsobeným silnou konkurencí na trhu a oznámila odchod ředitele prodeje. Tržby Nokie se snížily o 29 procent.

Už před čtvrtletními výsledky snížila rating Nokie konkurenční agentura Moody´s, avšak stále ještě jednu příčku nad spekulativní úrovní. Nokia už na počátku dubna varovala před vysokými ztrátami ve své klíčové divizi mobilních telefonů v prvním i druhém čtvrtletí tohoto roku.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK