Obchodní bilance mezi Českem a Rakouskem stále roste

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Obchodní bilance mezi Českem a Rakouskem roste. Loni dosáhla téměř deseti miliard eur (asi 250 miliard korun). Obchodní výměna mezi oběma zeměmi meziročně vzrostla asi o 16 procent. České firmy do Rakouska vyvážejí zejména stroje a elektrotechniku. ČTK to dnes na stavebních veletrzích v Brně řekl rakouský obchodní rada v ČR Nikolaus Seiwald. Podle Seiwalda byla obchodní bilance zemí loni rekordní.

 

Loni rostl export rakouských firem do Česka. Dodaly do ČR zboží v hodnotě 4,8 miliardy eur. Nárůst činí meziročně 15,1 procenta. Seiwald zmínil, že zhruba jedna miliarda eur rakouského exportu se týkala služeb.

Z Česka Rakušané poptávají zejména strojírenské výrobky a elektrotechniku. Oba obory tvoří více než 30 procent českého exportu do této země. Celkem český export do Rakouska loni vzrostl o 16,9 procenta. Rakušané nakoupili zboží za 4,9 miliardy eur.

"Už jsme si docela zvykli na přírůstkové hodnoty ve dvoumístných číslech ve vzájemné obchodní bilanci. Český trh je pro nás nejdůležitějším ve východní a střední Evropě," uvedl Seiwald. Podle něj do Ruska, Číny nebo Polska dodává o 40 procent méně, do Indie dokonce o 50 procent méně než do Česka.

Rakousko patří v Česku k největším investorům. Od roku 1990 je v celkovém objemu zahraničních investic na třetím místě za Nizozemskem a Německem, přestože některé rakouské firmy investují v Česku přes nizozemské dceřiné společnosti.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK