Prodej nových domů v USA v březnu po vzestupu klesl zpět

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. dubna (ČTK) - Prodej nových rodinných domů na americkém trhu v březnu klesl silným tempem na nejnižší úroveň za čtyři měsíce a smazal celý únorový přírůstek. Překonal ale očekávání analytiků, protože dnešní opravené údaje ministerstva obchodu USA ukázaly za únor nejvyšší tempo prodeje za více než dva roky.

Prodej nových domů klesl minulý měsíc proti předešlému o 7,1 procenta na celoročně přepočítané tempo 328.000 a zaznamenal nejvýraznější pokles za více než rok. Únorové tempo ale zpráva revidovala z původního odhadu 313.000 na 353.000, což bylo nejvíce od listopadu 2009. Původně hlášený únorový pokles se tak změnil v růst o 7,3 procenta. Vyšší proti původním údajům byly i prodeje v prosinci a lednu.

Ekonomové podle agentury Reuters čekali v průměru prodej 320.000 domů. V meziročním srovnání byl březnový prodej vyšší o zhruba osm procent.

Střední hodnota ceny prodaných domů klesla proti únoru o jedno procento na 234.500 dolarů (zhruba 4,4 milionu Kč). Ve srovnání s loňským březnem však vzrostla o 6,3 procenta.

Analytici se domnívají, že prudký růst v únoru a stejně výrazný pokles v březnu byly důsledkem teplé zimy. Začátek jarní prodejní sezony se tak přesunul z března na únor.

Dnešní zpráva je dalším ze smíšených signálů z trhu bydlení, který ke konci loňského roku a počátkem tohoto vykazoval známky oživení. Trh obytných realit stahuje americkou ekonomiku dolů od splasknutí bubliny nadměrné výstavby a nadhodnocených cen v roce 2007, po němž následovala finanční krize a hluboká ekonomická recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK