Euro díky nadějným údajům z trhu bydlení v USA zpevnilo

24.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. dubna (ČTK) - Kurz eura dnes díky zlepšené náladě investorů vůči rizikovým aktivům zpevňoval a během odpoledne se jeho nárůst zrychloval. Evropskou měnu podpořila zpočátku bezproblémová aukce nizozemských dluhopisů a poté především příznivé signály z amerického trhu bydlení.

Euro k dolaru v 17:00 hodin SELČ posílilo o 0,5 procenta na 1,3215 USD. Podle analytiků se ale bude v dohledné době jeho kurz dál pohybovat v dosavadním rozpětí 1,30-1,33 USD. Vůči jenu euro zpevnilo na 107,17 JPY z pondělních 106,80 JPY. Kurz dolaru k jenu zůstal beze změny na 81,17 JPY.

Nálada trhu vůči euru se po jeho pondělním poklesu zlepšila nejprve poté, co Nizozemsko dnes i přes vládní krizi bez potíží prodalo nové dluhopisy za dvě miliardy eur a pouze s nepatrně zvýšenými výnosy. Španělsko a Itálie sice prodaly dnes své nové dluhopisy výrazně dráže než v březnu, výnosy obligací na sekundárním trhu se ale mírně snížily.

Růst eura zrychlil odpoledne po zprávách z amerického realitního trhu. Prodej rodinných domů sice v březnu klesl, překonal ale odhady a údaje ukázaly v únoru oproti původně odhadovanému poklesu výrazný vzestup. Index cen domů ve 20 metropolitních oblastech S&P/Case-Shiller naznačil stabilizaci cen bydlení. Signály zlepšování ekonomiky pomáha rizikovějším měnám s vyššími výnosy jako euru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK